Back to top

Múzeumpedagógiai foglalkozások

A várpalotai Trianon Múzeum gyűjteményéhez kapcsolódó előkészítő foglalkozások


A trianoni békediktátum története: Interaktív foglalkozás a Pavilonban.

A foglalkozás részei:
A Trianon Múzeum által készített kisfilm, “Peti utazásai Nagy Magyarországon” megtekintése.
Az előadás magában foglalja Trianon előzményeit, a diktátum aláírását és következményeit.
Játékos feladatok megoldása, a tanultak elmélyítésére. 
A foglalkozás időtartama: 60 perc

 „Az eltüntetett ország”: rendhagyó irodalomtörténet és múzeumpedagógiai foglalkozás
Ajánlott életkor: 10-18 év. Helyszín: Pavilon
Az előadás bemutatja a Horthy- korszak legfontosabb kulturális irányzatait, különös tekintettel a keresztény-nemzeti irodalmi fórumokra. Bemutatásra kerül két jelentős költőnk, Reményik Sándor és Sajó Sándor életútja és munkássága. A két szerzőtől gyönyörű idézetek, műrészletek is felolvasásra kerülnek. A diákok a témakör összefoglalásaként irodalmi totót töltenek ki. Célunk tehát nem más, mint „tanítani és gyönyörködtetni”.


Utazások a Kárpát-medencében: Interaktív földrajzóra a  „Kárpát-medence útikönyv” és „A Kárpát-medence turisztikai útvonalai” térkép alapján. 
Ajánlott életkor: 10-18 év. Helyszín: Erdély ház (Gömbös Gyula vadászkastély)
Földrajzóránk keretén belül bemutatásra kerül öt nagy régiónk, ráadásként pedig Fiume és az un. Tengermellék. A tematikus fejezetek pedig igyekeznek kedvet csinálni a természeti, történelmi, vallási, művészeti értékek, emlékek, intézmények személyes felkereséséhez. A borvidékek, kávéházak, éttermek, fürdők, fesztiválok felsorolása mind a „változatosság gyönyörködtet” cicerói elv jegyében fogant. Kiadványaink átláthatóak, logikus szerkesztésűek, mentesek a hosszú „száraz” leírásoktól. Az általános bevezető rész után a helytörténetre, Várpalota és környékének látnivalóira is reflektálunk. 
Az előadás végén megtekinthetőek a vadászkastélyban elhelyezett korabeli térképek, kimutatások. 

„A magyar békedelegáció tagja voltam”: Játékos és képzeletbeli részvétel az 1920-as magyar békeküldöttség munkájában.
Ajánlott életkor: 10-18 év Helyszín: Pavilon
A trianoni békediktátum aláírásának körülményeit könyvtárnyi irodalom tárgyalja. Múzeumpedagógiai foglalkozásunk a diplomáciatörténeti háttér megértésében és a politikai szálak kibogozásában segít. Szemináriumi jellegű óránkon „bevonjuk” a diákokat a magyar békedelegáció munkájába. Megnézzük az okokat és következményeket, érdekeket, érveket és ellenérveket „harag és részlehajlás nélkül”. Feltesszük a történelmietlen, de annál izgalmasabb kérdést „Mi lett volna, ha…?” Végül - a teljesség igénye nélkül- ismertetünk néhány tévhitet és Trianont övező legendát. 

„Magyar Golgota”: Magyarüldözés a Kárpát-medencében 1918-1948
Ajánlott életkor: 14-18 év
Előadásunk alatt a hallgatóság tájékoztatást kap azokról az atrocitásokról és diszkriminatív intézkedésekről, amelyek honfitársainkat érték mindkét világégést követően. Az eseményekről pontos adatokat, forrásokat és visszaemlékezéseket közlünk. Tárgyalásra kerülnek többek között az un. zsákmányvonatok és a vagonlakók helyzete, a Kassai kormányprogram és a Beneš-dekrétumok. A maga komplexitásában tárjuk fel a környező államokban felerősödő hungarofóbia tragikus következményeit. 

A Nagy-Magyarország Parkhoz közvetlenül kapcsolódó rendhagyó foglalkozások

Túraútvonalak a Bakonyban
Ajánlott életkor: 10-18 év. Helyszín: sátortábor/lakókocsi park 
Foglalkozásunk keretén belül elméleti megalapozást nyújtunk rövid erdei sétákhoz és komolyabb, hosszú gyalogtúrákhoz egyaránt. Végigvesszük a környék látnivalóit, nagy csokorban mutatva be a Bakony csodáit. Mindenkit megismertetünk az erdei etikettel, a turistajelzésekkel, a környék flórájával-faunájával. Az érdeklődők megtudhatják azt is, hogy mik a feltételei egy igazán jó, vérbeli táborozásnak.