Back to top

Szabadtéri és asztali játékok

Számos játék közül válogathat, melyeket játszhat a szabadban, mint pl. a turul, krokett, tollas, foci, röplabda, ping pong, valamint rossz idő esetén benti játékaink is állnak rendelkezésre, mint pl. biliárd, csocsó, trianoni magyar kártya, sakk, Magyar Városcímerek memória játék.

Néhány játék leírása:

TURUL

No, de mi is az a turul? Aki nem ismeri nem is gondolná, hogy a korabeli nevén “turul-játék” több mint százéves hagyományra tekint vissza és – természetesen – magyar eredetű, a szegedi Halácsy Antal találmánya 1903-ból. Az 1950-es években a “turul” kifejezés – mondjuk úgy – veszített szalonképességéből, ezért a röptenisz kifejezést kezdték alkalmazni, majd a rendszerváltást követően kezdte újra reneszánszát élni a játék –ismét turuljáték néven.

Pályaméret
A játéktér egy 5 x 10 m-es sík terület, melyet egy 2 m magasságú háló oszt ketté.

Az ütő
Keményfából készült esztergált körecset formájú ütő. A játékosok a pályán csak egy ütőt használhatnak.

A labda
A játékhoz bármilyen minőségű teniszlabda lehet, előnyösebb a használt labda.

Labdamenet
A labdamenet adogatással kezdődik, mindeddig tart, amíg a szemben álló felek bármelyike a labdamenetet meg nem nyeri. A játékosoknak a labdát röptében kell megütniük, mielőtt az földet érne.

Adogatás
A turul játék sajátosságából adódik, miszerint az a játékos adogat, amelyik az elvesztette az előző labdamenetet. Az adogatás elvégezhető a pálya bármelyik sarokpontjáról, nincs ezzel kapcsolatban semmilyen megkötés. Az adogatást a pályán kívülről kell végrehajtani. Ha az adogatás hálót ér, de átjut a labda az ellenfél térfelére, akkor egyszer ismételhető az adogatás. Az adogatást akkor lehet végrehajtani, ha a fogadó játékos jelzi készenlétét az adogatás fogadására. Ha valamilyen oknál fogva a szabályos adogatás akadályozás miatt nem jött létre, vagy valamilyen külső ok befolyásolja, az adogatást meg kell ismételni. A vonalra, szalagra érkező labda bent van, az a labdamenet pontot ér. 

KROKETT

A krokett egy angol ütős labdajáték, - nem összekeverendő a croquette nevű étellel - amelynek lényege, hogy sima terepen 6–10, bizonyos rendben elhelyezett 20–30 centiméteres kis kapun minél kevesebb ütéssel átjuttassanak egy fakalapáccsal ütött fagolyót.
Nagyon népszerű kikapcsolódást biztosító játék, amelyet elsősorban a Brit nemzetközösség országaiban és Franciaországban űznek.
A krokettet 40x30 m-es pályán lehet játszani.
Egy krokett készlet általában 4 vagy 8 db ütőből (színenként egy), ugyanannyi labdából (színenként egy), 6 vagy 10 db kapuból és 2 db jelölőfából tevődik össze.
A golyók fából vagy műanyagból készülnek.
A kapu 20 cm magas, 15 cm széles. Haladóknál 10, kezdőknél 6 kaput használnak.
A játék célja: minden golyót minden kapun, mielőbb, a legkevesebb ütéssel átütni. Az győz, aki előbb éri el ezt a célt.

CHISTELLA

A chistella egy remek, szórakoztató ügyességi játék kisebbeknek és nagyobbaknak is, amelynek lényege, hogy egy kanál szerű ütővel kell elkapni és eldobni a labdát.
Közkedvelt ügyességi és sport játék.