Back to top

Turisztikai/kulturális ajánlatok a környéken

Várpalota, Trianon Múzeum

Az Apponyi-ligeti egykori Zichy-kastélyban található. A hazánkat megcsonkító trianoni békediktátummal kapcsolatos kiállításai folyamatosan bővülnek, és az országban egyedülállóak.

Várpalota, Thury-vár

A város központjában található az egykori vár, melynek legismertebb várkapitánya Thury György, a legendás végvári vitéz volt.

Tési szélmalmok

Várpalotától tíz kilométerre, a Tési-fennsíkon áll két szélmalom, melyek egyedülálló agrár-műemlékeknek számítanak.

Ösküi Kerek-templom

A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombját koronázza a kupolás tetejű kerek ösküi templom, mely középkori eredettel büszkélkedhet.

Veszprém, Tűztorony

A veszprémi Tűztorony (korábbi nevén Vigyázótorony) egyike Veszprém jelképeinek és legrégibb épületeinek. A vár déli végében elhelyezkedő 48 méter magas torony középkori eredetű. A torony tetejéről egész Veszprémet szemmel lehetett tartani.

Veszprém, Állatkert

A veszprémi vadaspark, a harmadikként alapított állatkert hazánkban a Fővárosi Állat- Növénykert után. A vadaspark a veszprémi Fejes-völgyben és a Gulya-dombon található. A létesítmény nagy hangsúlyt fektet a természetvédelmi és oktatási feladatokra is.

Zirc, apátság

A ciszterci rend magyarországi központjaként 1181-től működik. Az egyik legépebben fennmaradt és ma is eredeti funkcióját betöltő egyházi épület-együttesünk.

Pannon Csillagda, Bakonybél

A Pannon Csillagdában 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat. A Pannon Csillagdában található hazánk egyetlen két projektoros digitális planetáriuma.

Eplényi libegő

A felvonó a Malom-völgyből indul és kellemes tempóban repíti fel utasait az Ámos-hegyi kilátóhoz. A kilátóból és a felvonóból egyaránt gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra. Tiszta időben még a Balatonig is ellátni.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a 19. század második felében, Tudor-stílusban emelt épület, mely elkészültétől fogva egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelyeként szolgált.

Bory-vár, Székesfehérvár

A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet Bory Jenő (1879–1959) székesfehérvári építészmérnök és szobrászművész nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.

Tihanyi apátság

A tihanyi apátság egy bencés apátság, amelyet Tihanyban, a Tihanyi-félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén alapított I. András király 1055-ben Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére.

Szent Mauiríciusz monostor, Bakonybél

A bencés monostort Szent István királyunk alapította 1018-ban. Szent Gellért e monostorban élt 1023-1040 között, a falu határában lévő kis tó mellett ő is gyakran elmélkedett és imádkozott.

Károlyi-kastély,
Fehérvárcsurgó

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egy a 19. században, klasszicista és eklektikus stílusban épült kastély Fehérvárcsurgón. Az épületegyüttest a Károlyi családból származó Károlyi György építtette, tervezője Henrich Koch és Ybl Miklós építészek voltak.

Veszprém, Szent Mihály-székesegyház

A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház a veszprémi érsekség főtemploma. Az eredeti templom az államalapítás korában épült, minden bizonnyal ez Magyarország legrégibb székesegyháza.